ACV Provincie Antwerpen voert actie aan de interimkantoren van Turnhout, Mechelen en Antwerpen: misbruik van uitzendkrachten.
'Uitzendkrachten verdienen beter'
'De Pano-reportage (10/05/2017) over mensonwaardige excessen van uitzendarbeid bij DHL was schokkend, maar helaas niet verrassend. Al in 2012 publiceerden KAJ en ACV samen het zwartboek over uitzendarbeid ('Is dit nu de moderne arbeidsmarkt', http://www.kaj.be/index.php/zwartboek/file).
Dit zwartboek werd toen door de uitzendsector afgewimpeld als zwaar overtrokken.
De Pano-reportage en de klachten die ons dagelijks bereiken tonen echter opnieuw de realiteit van uitzendkrachten zoals die ook in het zwartboek werd beschreven. Voor het ACV is een vast contract van onbepaalde duur de norm.
En moet er veel sterkere controle komen op het naleven van de regelgeving rond uitzendarbeid. DHL werd er nu wel als voorbeeld uitgepikt, maar in Vlaanderen zijn er tal bedrijven, waar men het niet zo nauw neemt met de regels rond uitzendarbeid.
Als ACV Antwerpen willen we dit blijvend aan de kaak te stellen! Niet alleen door bedrijven met deze problematiek te confronteren, maar ook door de interimwerknemer bewust te maken van zijn of haar rechten! Dit gaan we doen door bezoekers van interimkantoren aan te spreken.'
Theorie versus praktijk
'In theorie is de uitzendkracht beschermd door artikel 10 van de Wet van 1987 betreffende uitzendarbeid: 'Het loon van de uitzendkracht mag niet lager zijn dan dat waarop hij recht zou hebben gehad, indien hij onder dezelfde voorwaarden als vast werknemer door de gebruiker was in dienst genomen.
In de praktijk stellen we vast dat het er heel anders aan toegaat. Volgens een enquête van het Hiva, zijn lonen gemiddeld 22% lager dan de lonen van vaste werknemers.
Vele ondernemingen, die uitzendkrachten inzetten, kennen niet dezelfde extralegale voordelen toe. Premies of overloon die aan vaste werknemers worden toegekend, worden uitzendkrachten geweigerd. De anciënniteit wordt niet altijd erkend, wat gevolgen heeft voor loopbaan en pensioen. De lijst van misbruiken is lang en er komen voortdurend nieuwe situaties bij.
Het is geen toeval dat uitzendarbeid toeneemt: voor bepaalde werkgevers met weinig scrupules en hoewel ze het agentschap moeten betalen, blijft de uitzendkracht een voordelige oplossing, ook uit financieel oogpunt.
De uitzendkracht staat alleen en is een makkelijke prooi voor een werkgever. Die zal er alles aan doen om zijn kosten zo laag mogelijk te houden. Aangezien de voordelen verschillen van het ene paritair comité tot het andere, van de ene onderneming tot de andere ligt het voor de uitzendkracht niet voor de hand om er klaar in te zien en om zijn rechten te doen gelden.
Tijd voor actie
Met deze actie aan de interimkantoren:
- zegt het ACV opnieuw dat uitzendwerk een uitzondering moet blijven, een tijdelijk middel om zich aan een uitzonderlijke situatie aan te passen;
- maakt het ACV zichtbaar dat misbruiken nog steeds bestaan en dat wij dit als vakbond niet tolereren.
Actie: maandag 13 november 2017, dinsdag 14 november 2017 & vrijdag 17 november 2017 actie telkens van 10u t/m 12.30u
Plaats:
• Maandag, 13 november : Turnhout (aan de interimkantoren rond de Grote Markt)
• Dinsdag, 14 november : Mechelen (aan de interimkantoren rond de Graaf van Egmontstraat & rond de Guldenstraat)
• Vrijdag, 17 november : Antwerpen (aan de interimkantoren rond de Frankrijklei).